22 Aralık 2014 Pazartesi

İnsan neden ölmek ister?

Ben de bunu hep merak ederdim, kısmet şimdiyeymiş, biraz araştırdım. Şikago Üniversitesinden DR. Alex Lickerman mantıklı bir liste yapmış: 
  1. Depresyon: En sık rastlanan intihar sebebi depresyondur. Depresyondaki insan ondan kurtulmanın da imkansız olduğunu düşünür. Var olmak ona acı verir hatta kişi kendini yok ederse herkesin daha mutlu olacağını düşünür. Bunun yanı sıra depresif insan bunun bir rahatsızlık olduğunu düşünmez ve rahatsızlığından utanır.
  2. Psikoz: Psikoz sahip olan kişi için dışarıya karşı saklaması çok zor olan bir rahatsızlıktır ve depresyondan çok ağırdır. Şizofrenik insanlar genellikle iç sesleriyle intiharı tartışırlar. Yardım almazlarsa da günün birinde kendilerini öldürmeleri olasıdır. Hem depresyon hem de psikozlar ilaçlarla kontrol altına alınabilirler. Hatta öyle ki kişi tamamen çalışma, yaşama yetilerini kazanabilir. Psikozlarda tedavi olmazsa hasta günün birinde hastahaneye kapatılmak zorunda kalır.
  3. İmpulsif (fevri) olmak: Genellikle alkol ve/veya uyuşturucunun etkisinde bir anda duygulanıp/hüzünlenip kendilerini öldürmeye kalkarlar. Madde etkisi geçtiğinde de yaptıklarından utanırlar. Bu türün de intiharı tekrar deneyip denemeyecekeri hiçbir zaman bilinmez. Aynı psikolojiyle aynı maddeleri alıp aynı şekilde intihara tekrar kalkışmaları her an ihtimal dahilindedir.
  4. Yardım istemek ve ona başka türlü ulaşmanın yolunu bilmemek: Bu tür insanlar genellikle ölmek istemezler ve ona göre yöntemler seçerler; bilekleri enine kesmek, uyku ilacı almak gibi. Asıl istekleri ilgidir ve onu da intihar yoluyla hasat ederler. Genellikle ergenlerde görülür. Yine de bilgisizliklerinden dolayı kendilerini sakat bırakacak ya da öldürecek bir durumla da karşılaşabilirler. Yakınlarının ilgisizliği sürdükçe çakma intihar vakaları tekrarlanabilir.
  5. Ölmek için felsefik bir nedeni olmak: Bu gruptaki insanlar genellikle sonu acılı biten ağır bir hastalık sahipleridir. Tek amaçları kaderlerine kendileri karar vermek ve ölümlerini mümkün mertebe acısız hale getirmektir. Bu insanlar ruhen hasta değil bilakis tamamen sağlıklılardır. Aslında ötenazi hakkı da bu grup için çeşitli ülkelerde tartışılır.
  6. Hata yapmış olmak: Bu, genç insanların birbirlerini kafa yapsın diye kısa süreli boğdukları ve bazen de süreyi ayarlayamayıp çok ileri gittikleri son moda trajik bir oyundur. Buna karşı tek korunma yöntemi eğitimdir. Aslında oyundur ama intihara dönüşür.

kaynak: kevinmd.com/blog/2010/06/6-reasons-peopl... .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder