6 Aralık 2014 Cumartesi

Reggae müzik ne demektir?


Reggae Jamaika kökenli, 1960'ların sonlarında oluşmuş, shuffle ritimli (yani iki sekizliğin sekizlik triolenin ilk ikisi bir vuruş, sonuncusu da diğer vuruş gibi) bir müziktir. Orijini olarak mento (Jamaika halk müziği türü), R& B (ama eski anlamıyla, dans edilebilir blues) , Calypso ve Ska sayılabilir. Mutlaka dört dörtlük olur. Reggae'nin en karakteristik özelliklerinden biri gitar ve/veya orgun offbeat'leri çalmasıdır, bu bazen eko ile bazen de offbeat'in onaltılık çalınmasıyla tekrarlanır (yani bir ve iki ve üçve dört ve'de ve zamanları, tabii yukarıda bahsedilen shuffle ritmiyle.)
Dünyaca tanınmış sanatçıları altında Bob Marley, Peter Tosh, Jimmy Cliff, Black Uhuru, Alpha Blondie, Gentleman, Aswad, UB40, Maxi Priest ve adını hatırlamadığım daha bir çoğu sayılabilir. Sözlerde sosyal eleştiri bol bol olur, bir çoğu da sadece aşk üzerinedir. Bir çok reggae de politik bilinci canlandırıcı sözlere sahiptir. Bunlar ırkçılık, kapitalizm ve materyalizm karşıtı olur.
Bir çok reggae'de Rastafari tarikatının asıl ibadeti olan hint keneviri tüketiminin nimetlerinden bahseder. Bu vesileyle tanrı Jah ve onun gerçekten ahlaklı öğretisi anılır.

Ayrıca dread lock denen saç stili de reggae sayesinde yayılmıştır. Tabii bir müzik anlatılmaz, duyulur, dinlenir.

Üç güzel örnek geliyor aklıma:

Roots tabir edilen temel reggae, Bob Marley - One Love


Daha çok dub diyebileceğimiz, Black Uhuru - General Penitentiary


Bu da oldukça ska, Aswad - Shine


Bu da bonus C:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder