6 Ocak 2015 Salı

Felsefe Dersi

Felsefe hocası önünde bir çok malzemeyle dersini anlatmaya başlar. Önce bir saksıyı golf toplarıyla doldurur ve öğrencilerine saksının dolu olup olmadığını sorar.

Öğrenciler dolu olduğunu söylerler.

Ardından hoca saksıya mucur döker ve saksıyı sallar. Mucur, topların arasındaki boşlukları doldurur. Öğrencilerine tekrardan saksının dolu olup olmadığını sorar.

Öğrenciler tekrardan saksının dolu olduğunu söylerler.

Hoca bu sefer bir torba ince kum çıkartır ve tamamını saksıya boşaltır. Yine saksıyı bir miktar sallar. İnce kum, topların ve mucurun arasında kalan boşlukları doldurur. Öğrencilerine tekrardan saksının dolu olup olmadığını sorar.

Öğrenciler tekrardan saksının dolu olduğunu söylerler.

Bunun üzerine hoca cebinden iki kutu bira çıkartır ve saksıya boşaltır, öğrenciler gülmeye başlarlar. Öğrencilerin gülmeleri dinmeye başladığında anlatmaya başlar: "Şimdi bu saksının hayatınızı temsil ettiğini düşünün. Golf topları hayatınızın en önemli ögeleri, aileniz, çocuklarınız, tutkuyla bağlı olduğunuz şeyler olsun. Öyle ki hayatınızdaki diğer her şey yok olsa sadece bunlarla hayatınızı doldurabilmelisiniz. Mucur ikincil önemli ögeler olsun, mesela işiniz, arabanız, eviniz.... Kum ise hayatınızın en önemsiz ayrıntıları olsun.

Saksıya önce kum ve bira doldurursanız saksıda golf topları ve mucur için yer kalmayacaktır.

Aynısı hayatınız için de geçerli olacaktır. Eğer tüm zaman ve enerjinizi hayatınızın önemsiz ayrıntıları için harcarsanız önemli ögeler için ne zamanınız ne de enerjiniz kalacaktır. Mutluluğunuzu gölgeleyecek her şeyin bilincinde olmalısınız. Çocuklarınızla oynayın, ailenizin mali planlamasını yapın, partnerinizi yemeğe çıkartın. Bunlara zaman ayırmanıza rağmen hala ev temizlemek gibi ikincil zorunluluklarınız için zaman ve enerjiniz kalacaktır.

Öncelikle golf toplarına, hayatınızın önemli ögelerine dikkat edin! Önceliklerinizi tanımlamalısınız. Geri kalanı sadece kum!"

Öğrencilerden biri elini kaldırır ve sorar: "Hocam bira neyi temsil ediyor?"

Hoca gülümser: "Bunu sormanıza çok memnun oldum. Hayatın tüm zorluklarına rağmen her zaman bir bira için yer bulunduğunu gösterme amaçlı kullandım onu."

Tercüme: Şaman Bayyurt

kaynak: https://www.facebook.com/erwachsenhumor18/photos/a.925561374138252.1073741828.925554477472275/943959418965114/?type=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder