29 Aralık 2014 Pazartesi

Bu ülkede yollar neden düzgün yapılmaz? Neden abuk subuk giriş çıkış yapılır, yağmur yağdığında nehir olur göl olur? Daha genel olarak neden bu ülkede insanlar işini düzgün yapmaz?

Her ülkede olduğu gibi bu ülkede de balık baştan kokar. Bu atasözü balığın baştan beri koktuğunu değil kokmaya kafasından başladığını ifade eder. Deprem vergileriyle, oy hırsıyla alelacele yapılan baştan savma yollardan bir performans beklememeniz lazım. En baştaki ve onun altındaki şeylerin gözlerini para bürümüş, yolları halka hizmet olsun diye yaptırmıyorlar. Sadece seçime kadar dayansın ve oy getirsin diye yapıyorlar. 

Yolun en ucuz kısmı asfaltıdır, direnajı, menfezleri, sanat yapıları, su tahliye boruları en önemlisi de gerçekten itinayla sıkıştırılmış altyapısı para eder. Ülkemizi sömüren dolandırıcılar ise altını cacık gibi yapıp üstüne asfalt dökmek suretiyle koyunlardan oy topluyorlar. Altyapısı çürük yol en fazla bir dona kadar yaşar ardından çatlar, içine su dolar ve bir sonraki donda daha da çatlar, daha da fazla su dolar, zaten özensiz seçilmiş altyapı malzemesi suyla erode olur, kavitasyona uğrar, sonuçta boşalır ve yoldaki çukurlar oluşur. Aynı durum sıcak bölgelerde yolda oluşan dalgalanmalar (ondülasyon) şeklinde ortaya çıkar, o dalgalar da en fazla bir sene içinde kırılır. 

Ülke insanı işini düzgün yapmaz diye bir kural yok, kuralsız ortamda tüm ülkelerin insanları işlerini işlerine geldiği gibi yapar. En tepede namuslu yöneticiler olursa ki onu da ancak namuslu insanlar seçebilir, en aşağıya kadar namuslu insanlardan oluşan bir kontrol mekanizması kurulur ve her şey düzgün yapılır. Bakınız Çin, her şeyin çakmasını üreten Çinliler aynı zamanda her şeyin en kalitelisini de kaliteli markalar için üretiyorlar. Bunun tek nedeni kaliteyi sağlayan kontrol mekanizmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder