6 Aralık 2014 Cumartesi

Othello Sendromu (Patolojik Kıskançlık) nedir?


Duygusal ilişki başlamadan kadına çok iyi davranıp, elde ettikten sonra sürekli ve paranoya derecesinde kıskançlıkla süslü sahiplenme duygusunun hiddetinden kurtulamayan, baskı ve tehditleri öldürmeye kadar gidebilen erkeğin içinde bulunduğu durumun psikoloji terminolojisindeki adıdır. 

Kadınlarda da nadiren görülür ama çok nadir olduğundan genellikle erkeklere özgü bir rahatsızlık olarak incelenir. 

Bu rahatsızlığa bu ismin verilmesinin nedenine gelince; Shakespeare'in ünlü eserlerinden Othello'da, oyunun kahramanlarından soylu, akıllı, güçlü ve dürüst kişilikli Othello ve karısı Desdemona birbirlerini büyük bir aşkla sevmektedir. Ancak, Iago yetkiyi kendi yerine Cassio'ya veren Othello'ya kinlenir. Othello'nun büyük aşkı Desdemona'ya verdiği ilk armağanı olan mendili Desdemona kaybetmiştir. Anlamı çok büyük olan bu armağanı Desdemona bir türlü bulamaz. Othello, karısının mendili kaybetmesinden kuşkulanmaya başlar. Mendili Othello'ya kinli olan Iago ele geçirir ve onun Desdemona'ya güvenini sarsacak bir plan kurar, başarıyla da uygular. Iago'nun planı sayesinde Othello, Desdemona'nın Cassio'yla aşk yaşadığından kuşkulanmaya başlar. Kıskançlığın ateşiyle yanıp tutuşan Othello önce Cassio'yu, sonra karısını öldürür. Ancak, bu arada her şeyin Iago'nun işi olduğu ortaya çıkar. Bunun üzerine Othello kendini öldürür ve Iago idama mahkum olur. 

Kıskançlık aşkın koruyucusu olarak evrimleşti denilmesine karşın, bazı durumlarda kıskançlık bir ilişkiyi yıkabiliyor. Tıpta Othello sendromu denilen aşırı kıskançlık durumuna bağlı olarak şiddet baş gösterebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder