30 Aralık 2014 Salı

Duygusal şiddet nedir?

Bağırmak, iğneleyici sözler, kendini kötü hissettiren laf ve cümlelerin kullanılması, hakaretler hepsi duygusal şiddete giriyor. Duygusal şiddet, her şeyden önce maruz kalanın, özgüvenini yok etmeyi amaçlayan çok etkin bir saldırı yöntemi olarak kullanılır. 

Bazı ilişkilerde şaka yollu eleştiriler yapılabilir, hatta bu bir ilgi ifadesi de olabilir; kendi aralarında bir iletişim şeklidir de denebilir. Kişileri yaralayan ise eleştiri ve şakaların ‘aşağılama’ şeklinde ve sürekli, her fırsatta oluşudur. İğneleyici ve aşağılayıcı laflar söylemek özellikle başkalarının yanında azarlamak, tamamen görmemezden gelmek, sürekli eleştirmek ve bu konu ile ilgili konuşmanıza rağmen hiçbir düzelme olmaması, sağlıksız ve düzelmesi hemen hemen imkansız bir ilişki yaşadığınızın göstergesidir. Kendi ruh sağlığınızı korumak ve özgüveninizi kurtarmak için bir an evvel sizi aşağı çeken partnerinizden uzaklaşmayı seçmek en doğrusudur.

Maalesef yıpratıcı ilişkilerin içinde en çok kadınların mağdur olduğu ilişki şekli içinde bir kontrol manyağı olan ilişkidir. Bu tür ilişkilerde bir taraf dominant, kontrolü eline alan otorite sembolüdür. Kararları ve istekleri sorgulanamaz, tartışılamaz. Otoriter taraf kontrolünün dozunu gün geçtikçe arttırır, artık ufacık bir karar bile onun nezaretinde verilir. Ne zaman azarlayacağı, eleştireceği, kızacağı ya da onaylayacağı belli olmayan biri olmaya başlar ve bütün bunları kendi hakkı, sizin beceriksizliğiniz olarak görür. Bir müddet sonra kontrol edilen taraf bu duruma kabullenerek boyun eğmeye başlar. Kontrol bağımlısı ve otoriter tipleri ilişkinin başında anlamak kolaydır çünkü ilk günlerden bu taraflarını gösterirler, fakat bu genellikle görülmek istenmez, hatta çok büyük bir yanlış yapılıp sahiplenilme duygusuyla karıştırılıp ilk zamanlar kadınlar bundan memnun dahi olurlar, fakat zamanla bu hal katlanılmaz bir duruma gelir. Her kişinin bağımsız karar alma hakkı vardır ve kendi hayatının sorumluluğunu taşıması gerektiği için bu tür, kişiliği zedeleyen kişilerden ve ilişkilerden uzak durmak en doğrusudur.


Bu tür şiddet de genellikle erkeklere fatura edilse de kol gücü gerekmediğinden kadınların da başvurduğu sıkça görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder