22 Aralık 2014 Pazartesi

Şarap/rakı/viski ve bildiğiniz diğer içkilerden hangisi kana daha çabuk karışarak etkisini gösterir? İçkilerin kana karışma süresi neden farklıdır? Alkolun yiyecekle birlikte alınması kana karışmasını geciktirir mi?

Yukarıdaki içeceklerden en yüksek alkol yüzdesine sahip olan viski etkisini en çabuk gösteren olacaktır. Konsantre alkollerde emilim ağızda başlar %2 gibi bir kısım alkol henüz ağızdayken emilir ve kana karışır, ardından midede %20'lik bir kısmı mide duvarları tarafından emilir ve kalan %78 ince bağırsak tarafından emilir. Tüm bu işlem yaklaşık iki saate yayılır. Yani ilk içtiğiniz yudumun maksimum etkisini iki saat içinde hissedersiniz. İkinci hızlımız suyla karıştırıp seyrelterek içtiğimiz rakı olacaktır, onu takiben şarap ve en son bira olacaktır. Kana karışma sürelerini etkileyen çeşitli faktörler vardır; bunlar alkolün konsantrasyonu, ısısı (hızlandırır), karbonik asit içeriği (bira, yavaşlatır), şeker içeriği (hızlandırır), midenin boş olması (bu en fazla hızlandırır) . Boş mideye içilen alkolün emilimi yarım saat gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Mantık basittir, mideye giden alkol eğer orada yiyecekler varsa yiyeceklerle karışır ve onlar hazmoldukça emilir, onlar ince bağırsağa ulaştıklarında son alkol parçası da emilir. Boş mideye alınan alkolün ise yolu açıktır, tüm organlardan hızlıca geçer ve emilir. 

Şekerli içeceklerin etkisinin daha fazla olmasının ana nedeni kolay içilir olmalarıdır. Tatlı olduklarından hızlı içilirler. Light içeceklerle karıştırılarak içilen alkol ortaya çıkan enzimler sayesinde daha da çabuk kana karışır. Bunların enzimatik kısmını biyoloji hocalarımız açıklamalı. Biyolojiye bayılırdım ama enzim kısımlarında bolca uyukladım. 

Alkol vücudumuzdan nasıl çıkar dersek, öncelikle tamamen emiliminin iki saat olduğunu düşünmeliyiz. Ardından %5 kadarı ağzımızdan nefes yoluyla çıkar, %2'sini pisuara iade ederiz, %1-2'sini de ter yoluyla ortamın havasına veririz. Kalan yaklaşık %90 karaciğerde okside edilerek bozulur ardından bir kısmı nefesle kalanı da idrar yoluyla atılır. Alkolün vücuttan atılım hızı 0,15-0,10 promil/saat'dir. Alkolün vücudunuzdaki promil değeri tamamen alkol konsantrasyonu, içtiğiniz miktar, vücut ağırlığınız, vücudunuzdaki kan miktarı, içme hızınız, terleme hızınız (dans ederseniz çabuk gider mesela) gibi bir çok etkene bağlı olduğundan tam olarak tahmin edilemez. 

Yine de kandaki bu promil değerleri belki ilginizi çeker: 

< 0,2 ‰ Alkol
Rahatlatıcıdır, konuşma isteğini arttırır

> 0,3 ‰ Alkol
İlk görme bozuklukları, özellikle de uzaklığı tahmin etmede zorluklar, dikkat eksilmesi

> 0,5 ‰ Alkol
Tepki süresinin belirgin şekilde uzaması, özellikle de kırmızı sinyallere, risk alma isteğinin artması

> 0,8 ‰ Alkol
İlk denge bozuklukları, uzağı görememe, tüm görme fonksiyonlarında azalma ve şartlı refleks yitimi

1,0 - 1,5 ‰ Alkol
Konuşma bozuklukları, risk almaya yatkınlık, belirgin saldırganlık göstergeleri

2,0 - 2,5 ‰ Alkol
Kuvvetli koordinasyon ve denge bozuklukları, peltek konuşma

> 2,5 ‰ Alkol
Bilincin iyice yok olmaya yüz tutması, hareket edememe, çift görme, hafızanın kapanması

> 3,5 ‰ Alkol
Ölüm tehlikesinin başlaması; nefes alma refleksinin çalışmaması, alkol koması

> yaklaşık 5 ‰ Alkol
Genellikle ölüm

Sıhhatinize :)

Kaynaklar: 
novafeel.de/ernaehrung/alkohol.htm
gutefrage.net/frage/alkohol-geht-nicht-... 
wissenschaft.de/leben-umwelt/biologie/-... .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder