7 Aralık 2014 Pazar

Günlük dilde kullandığımız, Yunan mitolojisinden gelen ilginç kelimeler nelerdir?

Dil
Poyraz sözcüğümüz ismini Yunan kozmolojisindeki "küçük" tanrılardan, Trakya'da oturan Kuzey Rüzgarı tanrısı Boreas'dan alır. Keza Bora sözcüğü de

Dil
Hipnoz sözcüğü Yunan uyku tanrıçası Hypnosis'den gelir. 

Dil
Panik sözcüğünün Yunan çoban tanrısı Pan'dan geldiği söyleniyor. 

Dil
Afrodizyak sözcüğü Yunan Güzellik Tanrıçası Aphrodite'den gelir. 

Dil

Nergiz ve narsisizm mitolojideki Narcissus'dan gelir. Hatta aynı hikayede kız tarafı 
Dil
Ekho'da eko sözcüğüne isim vermiştir. 

Yunan mitolojisinde yakışıklılar yakışıklısı Narcissus, ve ona aşık olan talihsiz genç kızlardan biri olan Ekho'nun hikayesine göre... Ekho'nun aşkı imkansızdır, çünkü kendisi Hera tarafından her cümlenin son kelimesini tekrar etmekle cezalandırılmıştır. Bir gün sevdiğine bu haliyle gözükünce Narcissus kaçıvermiş kendisinden, ehâliyle kendisini mağaralarda dağlarda yaşamaya vurmuş Ekho. Hani dağda felan bir gün haykırıverirseniz, cümlenizin son kelimeleri size Ekho aracılığıyla eko edilir. : smiley6: 

Gelelim Narcissus'a... Kendisini çok beğenen bu delikanlı, Ekho ve diğer genç kızları kendisine aşık ettiği için tanrılar tarafından cezalandırılır. Bir gün su içmek için bir pınara eğilen Narcissus kendi görüntüsünü görür ve kendisine aşık olur. E bu aşkdan daha imkansızı var mıdır? Karar verir kendisini yalnızca ölümün kurtaracağına. Ölümünün üzerine bir nergis çiçeği açar. Ama Narcissus'un kendisine olan aşırı beğenimini, narsisizm ile bağdaştırıyoruz burada. 

Dil
Aşil tendonuna isim veren "Akhilleus" tanrıça Thetis ve ölümlü bir kral olan Peleus'un oğludur. 

Dil
İris, gökkuşağı ile kişileştirilmiş olup tanrıların habercisiydi. Bu habercinin adı sonraları, "gökkuşağı" manasında kullanıldı. Gözdeki renkli kısma da, bu renklilğinden ötürü, iris adı verildi. 

Dil
Io var bir de, ismini iyon'a veren. Zeus'un çapkınlık yaptığı kızlardan biri. Hera, tam bunları basacakken, Zeus açıkgözlülük yapar ve Io 'yu bir ineğe çevirir. Ee Hera bunu yer mi? Bu ineği öyle bir şekilde cezalandırır ki, peşi sıra bir at sineği gönderir... Io kaçar ve geçtiği yerlerden biri de Ionia (İyonya) olarak adlandırılır. 

Dil
Defne ismi de mitolojideki Daphne'den gelir. 

Destana göre Apollon, Yunan deniz tanrılarından biri olan Peneus'un kızı Su Perisi Daphne'ye aşık olmuştur. Daphne'ye umutsuzca aşık olmasının nedeni, aşk tanrısı Eros'un oklarından birine hedef olmasıdır. 

Apollon aslında çok iyi bir okçudur ve kendiyle övünmeyi çok sever. Birgün kendisi gibi iyi bir okçu olan Afrodit'in oğlu genç Eros ile karşılaşır ve onun okçuluk kabiliyeti ile ilgili alaycı sözler söyler. Buna karşılık, Eros öç almak ister ve iki ok hazırlar. Biri altın suyuna batırılmıştır ve saplandığı kişiye tutku ve sonsuz aşk verecektir. Diğer ok ise saplandığı kişiyi aşk ve tutkudan tamamen uzaklaştıracaktır. Altın ok Apollon'un kalbine saplanır ve Daphne'ye umutsuzca aşık olur. Fakat ne yazık ki diğer ok Daphne'nin kalbine saplanmıştır. Daphne, Apollon'dan sürekli kaçar ve aşkını reddeder. 

Bir gün Daphne yine kaçarken Apollon'la karşılaşır ve kaçmaya başlar. Bu sefer yakalanacağını anlayan Daphne babası Peneus'dan yardım ister. Peneus, Daphneyi Defne ağacına dönüştürür ve Apollon ona ulaştığında kalp atışları halen duyulmaktadır. Daphne sonsuza dek defne ağacı olarak kalacaktır. Ama içinde aşk ateşi yanan Apollon onu unutmayacağına ve unutturmayacağına söz verir. Zaferlerin simgesi başlara konan bir taç olarak unutulmamasını sağlar. 

Tüm Apollon heykellerinin başında gördüğümüz defne yapraklarından yapılmış tacın sebebi budur. 
Dil
Avrupa da Europa'dan geliyor. 

Mitolojide Avrupa kıtasına ismini vermiş Fenikeli kız. Zeus görüp beğendiği Europa'ya ulaşmak için beyaz bir boğa kılığına girer. Europa'nın sahilde oynamasını fırsat bilerek kıza yaklaşır ve onu sırtına alır. Sonra yüzerek Girit Adası'na kızı kaçırır. Europa Zeus ile birleşerek 3 çocuk sahibi olur; Minos, Sarpedon, Rhadamanthys. Minos, Girit Adası'na hükmederek Minos uygarlığını başlatır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder