22 Aralık 2014 Pazartesi

Sizce Türkler Dünyaya tekrar hakim olabilecek mi?

Türklerin adam yerine konmadığı Arap - Fars imparatorluğu olan Osmanlı'dan bahsediyorsunuz sanırım. Evet bir İngiltere boyutuna (34.650.407 km²) ulaşmamış olsa da çoğu çöl olan geniş topraklar işgal etmişler. 1683'de yüzölçümünü 5.200.000 km²'ye çıkartmıştır (harita). Britanya krallığı Osmanlı'nın 6,5 katı bir büyüklüğe sahipti. Bir de dünya karalarının yüzölçümüne bakalım; 148,940,000 km². Ufak da bir hesap döşenelim. İngiltere 1922'ye kadar dünyanın %23'üne sahip olmuşken Osmanlı en parlak dönemi olan 1683'de %3,5'ine sahip olmuştur. Bildiğiniz dünya hakimiyeti hikayesi okullarda okutulan milli tarihten gelmektedir yalnız o milli tarih aynı zamanda Osmanlı'da kimlerin hüküm sürdüğünü de anlatır. Sanırım o kısmı atlamışsınız. (Bunların yanı sıra bugün dağılıp küçülmüş Rusya'nın yüzölçümü 17 milyon km² , Kanada, ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya 8,5 milyon km², Avustralya 7,7 milyon km² ile Osmanlının en büyük olduğu dönemden çok daha fazla topraklara sahipler. Devede de boy var misali çok toprak işgal ve istila etmiş olmak devleti büyük devlet yapmıyor, akıl gerekli yoksa kılıcın hükmü biter bitmez Osmanlı da dünyaya veda etmeye başlamazdı)

Neyse sonuçta milletin toprağını işgal eden devletler önünde sonunda o topraklardan çıkmak zorunda kalmışlardır. Çağımızda milletin ülkesini işgal edip dünya liderliğine soyunma devri kapanmıştır. Dünyayı çok uluslu şirketler yönetir ki onlar için hangi ülke olursa olsun bir pazardır. Her geri zekalının bile kullanabileceği kılıcın hükmü azalmış onun yerine kalemin hükmü yükselmiştir. Çağımızda medeniyetleri geride tutan dogmalardan sıyrılıp, teknolojiye ayak uydurup hatta ön ayak olup, çağdaş buluşlar, verimli üretim, iyi pazarlama yapan devletler yükselmekte; bizde bilim yapılmaz, başıma icat çıkarma, eski köye yeni adet getirme zihniyetindeki ülkeler de pazarda sömürülen müşteri konumundaki karanlıklarına zamanla daha da gömülmektedir. 

Medeniyetin dünyadaki seyrine de bakarsanız doğudan batıya bir yol izlemektedir. Yazılı tarihe göre Uzak Doğudan sonra medeniyet Orta Doğuya uğramış birkaç yüzyıl sonra özellikle matbanın icadından sonra (1450'ler sonrası, Osmanlılar dogmalarının gözlerini kör etmesi neticesinde bunu atlamışlardır, ileriyi görebilselerdi bugünkü durum çok farklı olabilirdi, yıkımları duraklama döneminden 200 öncesinden belirlenmiş) batıya, Avrupa'ya geçmiş onu takiben ABD'ye sıçramıştır. Benim kanaatim medeniyetin turunu tamamlayıp yine Uzak Doğuda yükseleceğidir. Hatta bu durum 3. Dünya savaşına da neden olabilir. Birkaç yüzyıl sonra mutlaka tekrardan bu taraflara da gelecektir. Nasıl ki hiçbir devlet topraklarını işgal ettiği ülkeleri sonsuza kadar elinde tutamazsa, hiçbir devlet ekonomik olarak sömürgeleştirdiği ülkeleri de sonsuza kadar elinde tutamaz. Unutmayalım ki gökteki yıldızlar bile doğar, parlar, son kez kocaman bir parlar ve ölürler. 

Dünya Politikaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder