22 Aralık 2014 Pazartesi

Ülkeler ve peynirleri.

Manchego - La Mancha/İspanya
Yoğun lezzetli az kokulu bir koyun peyniridir. İspanya'nın standart kahvaltısında ve tapalarda mutlaka bulunur. Suave, Semi Curado ve Curado şeklinde üç olgunluk derecesi vardır. 2 aylık Suave'den 2 yıllık Curado'ya kadar bir sürede olgunlaşır. Suave'si bile çok lezzetlidir tabii ki kaşarlanmış bir eski kaşar kıvamındaki semi curado'lar daha da lezzetlidir. 

Peynir

Pecorino - Italya
Aslında manchego'nun İtalyan versiyonu diyebileceğimiz yine çok lezzetli bir koyun peyniridir. Yaşına göre fresco, semi stagionato ve stagionato isimlerini alır. Sertlik dereceleriyle beraber manchego'da olduğu gibi lezzeti ve tabii fiyatı da artar. Ben en çok içinde karabiber çekirdekleri olanlarını severim. 
Peynir

Emmentaler - İsviçre
Orta sertlikteki bu inek peyniri bütün Avrupa'ya yayılmıştır. 2-18 ay olgunlukla yenir. Bu peynirlerde olgunlaşma sadece kokuyu arttırır, doğru dürüst tadı yoktur. Dolayısıyla pizzalarda da sıklıkla kullanılır. Kokusu kokmuş ayağa benzediğinden kokan ayaklara Almanca'da peynirleşmiş denir. :)
Peynir

Parmesan - Parma - İtalya
İtalyan peynirlerinin kraliçesidir. 16 kilo inek sütünden bir kilo parmesan üretildiği rivayet edilir ve bu fiyatına da yansır. En az 12 en fazla 36 ay bekletilir. Şarabın yanında, spagetti ve her türlü makarnada özellikle de quatro staggioni pizzasında kullanılır. Yoğun nefis bir tadı vardır. Makarnalara konulanı en eskilerinden seçilir ve özel bir rendeyle toz haline getirilir. Ayrıca orta sertliktekileri dilimlenip zeytinyağı, karabiber, roka ve balsamik sirkeyle isterseniz yemek isterseniz meze olarak afiyetle yenebilir. 
Peynir

Grana Padano - İtalya
Bir nevi çakma parmesan gibi parmesanın kullanıldığı her yerde kullanılır, olgunluğu 9 aylıktan başlar. Grana büyük anlamında değil tozlaşan (granüler) anlamındadır. Yarım yağlı bu peynir neredeyse parmesan kadar lezzetlidir. Yıllanma değerleri Grana Padano, Grana Padano oltri 16 mesi (16 aylık) ve Riserva'dır, 20 ay üstünde olgunlaştırılmışına denir. 
Peynir

Camembert - Fransa
Beyaz küfle kaplı bu peynir geleneksel olarak inek sütünden yapılsa da İsviçre Alpler'inde keçi sütünden yapıldığı da olur. Yaklaşık %45'i yağdır. Sert bir kabuğu ve neredeyse sürülmelik yumuşacık bir içi vardır. Genellikle 12 günlük tüketilse de bakılarak olgunlaştırılanları da vardır ki bu peynirlerin hem kokusu inanılmaz şekilde artar ama hem de lezzeti mükemmelleşir. Taze haliyle hafif bir koku ve hafif bir lezzete sahiptir. Kahvaltıya ve şaraba meze olarak iyi gider. Bu peynirin kardeşi Brie de tamamen aynı peynirdir sadece ilk üreticisi Brie kentinden bir rahiptir. 
Peynir

Gouda - Hollanda
Üstü mum kaplı bu peynirleri hepiniz görmüşsünüzdür. Hollanda'nın Gouda kentinden çıkan yarı sert-sert olan bu peynir inek sütünden yapılır. 1-36 ay arası değişken bir olgunlaşma süresi vardır. Lezzeti yoğundur ama alışkanlık meselesi diye düşünüyorum, ben hiç sevemedim. Görselde tütsülenmiş versiyonunu görüyorsunuz. 
Peynir

Gorgonzola - İtalya
Kardeşleri Rokfor ve Danish Blue ya da Geheim Rat peynirleri gibi Avrupa'nın her tarafında üretilen %25-35 yağlı bu peynir inek sütünden yapılır, nispeten yumuşaktır, mavi küflü bir peynirdir. Şarabın yanına meze olduğu gibi, beşamelle karıştırılarak makarna sosu olur. Ayrıca kahvaltıda ve pizzaların üstünde de nefis olur. 
3-4 aylık nispeten taze tüketilen bir peynirdir. Görünüş itibarıyla tulum peynirine benzese de çok daha yumuşak bir yapısı vardır. 
Peynir

Mozarella - Güney İtalya
Manda sütünden üretilen bu neredeyse hiçbir tadı olmayan taze peynir %22 yağ içeriğinden dolayı kahvaltılarda yenebilir. Oldukça yumuşaktır ve yine roka, tuz, karabiber, zeytinyağı, balsamik sirkeyle ister meze isterseniz de yemek olarak tüketilir. Muhtemelen İtalya'nın en ucuz peyniridir. Neredeyse hiçbir lezzeti olmadığından pizzalarda İtalyanlar kullanmazlar ama yurdumuzda standart pizza peyniri olmuştur. Lezzet olarak lorun hallicesidir. 
Peynir

Zaten bol bol hayvancılık yapılan Avrupa'nın peynirleri anlat anlat bitmez. Bu nedenle bir yerde durmak gerekir. Ben de duruyorum. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder