6 Aralık 2014 Cumartesi

İyi bir mühendis nasıl olunur

  • Yürümek istediğiniz dalda size işi öğretebilecek insanlarla çalışmak öncelikle şart kanaatimce. Mühendislik, çıraklık, kalfalık ve ustalığı olan bir meslektir.
  • Bol bol araştırmanız, yapılmış projeleri incelemeniz gerekir.
  • Olmazsa olmaz, dalınızla ilgili kodları mutlaka bol bol karıştırmalı, önünüze çıkan formülleri kontrol etmeli ve tabii ki ezberlememelisiniz ama zamanla neyi nerede bulacağınızı bilir hale gelmelisiniz.
  • Her ne kadar çıraklık, kalfalık, ustalık demiş olsam da çözüm arayışlarında öğrendiğinizin dışında aklınıza gelen her türlü yöntemi de denemekten kaçınmamalısınız. Yaratıcılık size kalmış bir şey, teknik şartnameye, kodlara uygun ve sonuçları da kanıtlanmış olduktan sonra bir projeyi çözmek için hangi yöntemleri kullandığınız sizin seçiminiz. Daha kesin bir sonuç bulabileceğiniz bir yöntem gelmişse aklınıza, mutlaka kullanın ve sonuçları karşılaştırın.
  • Sonuçları her zaman kabaca da olsa kontrol etmelisiniz. Burada, yapılmış benzer projeleri ya da kaba hesap yöntemlerini kullanarak mertebeleri kontrol edebilirsiniz.
  • Dalınızla ilgili önemli yazılımları kullanmayı öğrenmelisiniz. Excel'le
    dosttan öte, can dostu olmalısınız.
  • İşinize ait tüm aşamaları pratik yaparak öğrenmelisiniz. Örneğin: Belki hiç çizim yapmayacaksınızdır ama çizimlerin doğruluğunun sorumluluğu sizde olacağından çizimi, onu yapandan daha iyi bilmeniz gerekir. Diğer taraftan işe başlarken elinize çizimler verilecektir. Onları da okuyup doğruluğunu kontrol edip işe öyle başlamalısınız. Sizden önce yapılmış hatalar da işinizi etkileyecek belki de bozacaktır.
  • Fırsat buldukça sahada da bulunup oradaki aşamaları ve problemleri de gözlemlemelisiniz. Sizin başta belirleyeceğiniz yöntemler sonuçta sahadaki işin akışını direkt etkileyecektir.
  • Hiçbir iş mükemmel olmayacaktır ama mükemmellik arayışından da hiçbir zaman vazgeçmemelisiniz. Unutmayın küçücük hatalar bazen işin sonunda felaketler doğurabilir. Başa dönüp tüm işi tekrar yapmak zorunda kalabilirsiniz. Hatta iş bittiğinde girmesi gereken makine bir binaya giremiyor olabilir. Ya da çelik detaylarını çözerken İngiliz anahtarının girmesinin imkansız olduğu bir konum oluşturmuş olabilirsiniz. Bunu ressamınız da oluşturmuş olabilir ama sorumluluğu yine de sizde olacaktır.
  • Bizim işte insan hayatı işin içine girdiğinden sonuçlarınızda mutlaka güvenli tarafta kalmayı unutmayın. En basitinden; hesabınızda 22,4 mm demir çapı çıkarsa o 25 mm'ye yuvarlanmalıdır. Mühendis tabii ki idarenin mali menfaatini gözetir ki zaten bunun için para alır ama önce insan hayatının sağlığını gözetmelidir.
  • Dikkat, özen, yaratıcılık, araştırma, öğrenme ve bol bol çalışmayla iyi bir mühendis olunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder