7 Aralık 2014 Pazar

Müzik, nasıl bir iletişim şeklidir?



Müzik temel olarak aşağıdaki dört grup altında toplanmış bir iletişim şeklidir bana göre.
  • Müzisyen - Enstrüman
  • Müzisyen - Diğer Müzisyen
  • Müzisyen - Dinleyici
  • Dinleyici - Dinleyici
Öncelikle müzisyen enstrümanıyla bir iletişime geçer aslında sanırım müzisyenin ruhu enstrümanla iletişime geçer. Evet aslında burada bile bir iletişim söz konusu; müzisyen müzikçe düşünür, enstrümanı onu seslendirir.

İkisinin uyum hali oluştuğunda ve diğer müzisyenler de mevcutsa onlarla ton ve ritmlerle iletişime geçilir. Burada, hani, yabancı bir dili iyi konuşmak için o dilde düşünülmesi gerekir denir ya müzisyen de müzikçe düşünür, kendini müzikçe ifade eder ve diğerlerini de müzikçe dinler. 

Müzisyenler; klasik de olsa, rock ya da jazz da olsa onu yazanın o müziğe zaten kaydetmiş olduğu duyguları dinleyicilere iletirler, bunun yanı sıra kendi duygularını da katarlar. Aslında bu kısım da karşılıklı bir iletişimdir. Müzisyen, dinleyicilerinin memnuniyetiyle müziğini daha iyi icra edeceği için her ne tür çalıyorsa çalsın dinleyicilerinden gelen olumlu, olumsuz titreşimleri ya da alkışları algılar. Bu, yine aslen müzisyenden dinleyiciye tonlar ve ritmle başlatılmış dinleyiciden müzisyene alkış ya da memnuniyet, keyif alma şeklinde dönmüş bir iletişim şeklidir. Sonuçta, müziği hissetmek için müzisyen olmaya gerek yok, her insan müziği hisseder. Evet, değişik bir dil, herkes konuşamıyor ama herkes anlıyor. 

Dinleyiciler de birbirleriyle, bazen de bir alt kültür oluşturabilecek kadar yoğun bir şekilde müzikle iletişim kurar. Bazen de karşı cinse duygularını ifade etmek için müzik kullanır insanlar. Müzik aslında insanları birbirine bağlar; önce müzisyeni müzisyene, ardından müzisyeni dinleyiciye ve son olarak dinleyiciyi dinleyiciye.
Müzikle kalın C:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder