22 Aralık 2014 Pazartesi

Smart Casual nedir?

Smart casual Amerika'dan ithal ettiğimiz bir giyim tarzı ve kıyafet kodudur. Şu giyilir, bu giyilir gibi bir şey söylemek imkansızdır. Şık ve günlük sözcüklerinin birleşimi olan terim zaten ne anlama geldiğini de açıklar. Amerikan menşeli firmalarda genellikle haftanın dört günü erkekler kumaş pantolon, gömlek, kravat ve ceket, kadınlar ise bir tayyör ya da kumaş pantolon/etek üstü bluz şeklinde giyinirler. Haftada bir gün smart casual günü yapılır ki genellikle cumadır, şık günlük kıyafetler giyilir. Kot pantolon bile giyilebilir, tshirt'ler ancak polo olurlarsa giyilebilir, spor gömlek ve spor bir ceket, spor ayakkabılar giyilebilir. Kravat sadece istenirse takılır. Kadınlar zaten tamamen istedikleri tarzda giyinirler zaten onların günlük giyimi de şık günlük giyimdir. Smart casual kıyafet kodu birkaç gün süren mesela yabancı ülkelerdeki toplantılarda da uygulanır.

Avrupa'ya uğramadan ülkemize gelmiş bu saçma uygulama Türk milletinin ne kadar Amerikan hayranı olduğunu gösteren işaretlerden biridir. Diğer ithal ettiğimiz şeyler mesela Akdeniz'den komşumuz İtalya'nın pizzasının iğrenç Amerikan tarzı yapılması, latin danslarının bile amerikan tarzları yapılması, İsveç firması IKEA örneğinde olduğu gibi Türk kokoşunun İsveççe ismi amerikanca okuyarak aykia demesi, AVRO'ya yuro denmesi gibi örnekler çoğaltılabilir. 

Medeniyetin beşiği Avrupa kravat vb saçmalıklarını çoktan bırakmıştır, o nedenle orada smart casual koduna rastlanmaz. İşe giderken zaten herkes smart casual giyinir. 

Kusuruma lütfen bakmayın ama iğreniyorum sanırım milletimizin güce tapması neticesi Amerika'ya da tapıyor olmasından. . .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder