22 Aralık 2014 Pazartesi

Poşet çayın tarihi nedir?

Poşet çay aslında içenler tarafından icat edilmiştir. İlk olarak çayın kağıt poşetler içine paketlenmesi Çin'deki Tang Hanedanlığı (618-907) dönemindedir. Amaç çayın aromasını koruyarak paketlemektir. Modern çağın ilk çay poşetleri New York'lu Thomas Sullivan tarafından 1903 ya da 1908 yılında (tam olarak bilinmiyor) patentlenmiş olan ipek çay poşetleridir. Sullivan'ın amacı çay numunelerini porsiyonlanmış olarak müşterilerine ulaştırmaktır. Durumun farkına varmayan müşterileri çayı poşetleriyle beraber kullanmış ve ilk poşet çayı icat etmişlerdir. 1910'larda poşet materyallerine fiyatı düşürmek için kötü malzemeler de katılmaya başlanmış ve poşet çay sivil halk arasında yaygınlığını 1930'lara kadar kaybetmiştir. 

Kağıt poşetler ise 1920'lerin sonlarında Boston'lu William Hermanson tarafından icat edilmiş ve 1930 yılında patenti Salada Tea Company'ye satılmıştır. Kanadalı kurucusu olan bu firma da Amerikan menşeylidir.

Bildiğimiz dikdörtgen poşetlerin icadı ise 1929'u bulmuştur. Mucidi Adolf Rambıld isminde bir Alman mühendistir. İlk çay poşeti makinesi de yine aynı mucide aittir, 1949'da piyasaya çıkmıştır.

kaynaklar: de.wikipedia.org/wiki/Teebeutel
en.wikipedia.org/wiki/Tea_bag

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder